Persoonlijke hulpmiddelen

In maart verwachten wij een woordenvloed in onze gemeente

Van 17 tot 25 maart wordt Watermaal-Bosvoorde omgetoverd in een City of Words. Hoe gaat dit concreet in zijn werk?  Vanaf januari stellen wij aan de inwoners een twintigtal acties voor rond het thema "Geef tien woorden in alle toonaarden". Met het accent op de creatieve kant en niet de grammatica of de spelling van de Franse taal: slam, woordspelletjes, poëzie, het maken van posters, fietsplaten, een woordenfabriek, concerten en voorstellingen... Het gemeentelijke netwerk van bibliotheken en spelotheken maakt er een echt feest van, met veel originele momenten! Joëlle Verboomen, coördinatrice van het project, geeft een woordje uitleg. 

Welk onderwerp wordt in 2018 aangesneden?

De Feestweek van de Franse taal draait rond het woord oraliteit en de tien gekozen woorden zijn: accent, bagou, griot, jactance, ohé, placoter, susurrer, truculent, voix, volubile (accent, gladde tong, verteller, larie en apekool, hé, kwebbelen, murmelen, sappige taal, stem, rad van tong).  Deze woorden komt men zowat overal in de Franstalige Gemeenschap tegen. Taal brengt ons samen en kan dus ook cement van sociale cohesie zijn.  Daarom wilden de bibliotheken projecten opzetten in samenwerking met verschillende verenigingen uit de gemeente: buurthuizen, academies, scholen, jeugdcentra, CLB, OCMW, Farilu....  Met sommige zijn we gewend te werken, met andere dan weer niet.

 

Hoe krijg je dit publiek onder één dak?

Wij willen iedereen een stem geven omdat wij denken dat iedereen kan creëren. Dus stellen we heel uiteenlopende workshops voor zodat echt iedereen, van de allerkleinsten tot de senioren die iets wenst te zeggen, het woord kan nemen... Met het personeel van de crèches en de peutertuin die voor kindjes tussen 3 maand en 3 jaar zorgen, stippelen we een babycircuit uit met boxen voor gebrabbel, voor rijmpjes. Voor de tieners hebben we een Murder Party opgezet; met de vzw Vivre Chez Soi organiseren we ontmoetingen tussen de ouders en de kinderen van de school Les Cèdres rond de groentetuin ...  Daarnaast lopen er workshops voor het grote publiek: Slam met de Brusselse Joy; de gemeentelijke Karavan van Laurence Vielle (nationale dichteres) zal tal van wijken aandoen; Anne Versailles organiseert met het centrum voor lokale geschiedenis poëziewandelingen; er is een song workshop met Ivan Tirtiaux; met de GRACQ Watermaal-Bosvoorde bedrukken we poëtische fietsplaten, met Anne Herbauts bouwen we een woordboom; een krant met beeldbewoners; nano-demonstraties in de ludotheken met onze vriend de aardbewoner (het programma van de workshops en de andere activiteiten vindt u op de volgende pagina).

Wat zullen de hoogtepunten van de week zijn?

Vanaf januari worden in totaal een twintigtal projecten opgezet. Sommige zullen direct te zien zijn zoals een buurtdagboek, gedichten, het eerste deel van 2 concerten en van een opvoering, het volkslied van de 10 woorden....

Het verzamelpunt van de week is de Studio Logis, gelegen in de Drie Linden. Hier gaan vier avonden door: de lancering van het buurtdagboek gevolgd door een debat, een liedjesavond, een poëziemoment en een podium voor slammers. De hele week is de Studio Logis een woordenfabriek en staat er een kopieermachine om affiches te maken die vervolgens aan het grote publiek kunnen worden getoond.

Op 21 maart, als de lente begint, is het ook Werelddichtersdag. Elk uur zal een vrolijk gezelschap van dichters aankloppen bij een klas, een workshop of iemand die ietwat geïsoleerd leeft met de vraag om even alle andere activiteiten stil te leggen om een gedicht te maken. De teksten worden dan in alle toonaarden uitgezonden, weergegeven, verzonden en gelezen!

 

City of Words, van 17 tot 25 maart, T. 02.663.85.60 - 02.660.760.07.94 - bonjour@villedesmots.be, www.villedesmots.be, www.villedesmots.be, www.biblioludowb.be.

 

 

 

Document acties