Persoonlijke hulpmiddelen

Informatica toegankelijk maken voor iedereen

De OCR of Openbare Computerruimte werd opgericht en onlangs in een netwerk ondergebracht. Sommige zijn nog weing bekend bij het publiek, andere zijn zo succesvol dat ze dringend meer menselijke steun en materiaal moeten krijgen, weer andere richten zich op een specifek doelpubliek maar hebben geen vaste locatie.

OCR in het gemeente
 

Gemeentelijke OCR  (1)

A. Payfa-Fosseprezplein, 11
De OCR wordt voor het publiek ter beschikking gesteld om hoofdzakelijk pedagogische redenen en met de bedoeling de digitale kloof te verkleinen
Information : T. 02.674.74.70

Seniors

Cours et ateliers d’initiation à l’informatique organisés par le Conseil consultatif communal des aînés (CCCA) (en français)
Informatie & inschrijvingen :T. Jonckheere: 02.672.10.62, tjonckheere@belgacom.netSMS 0475.506.222
 

Bibliothèque de l’Espace Delvaux (2)

Rue Gratès 3 – 3e étage
Tous publics - francophone 
Informatie: T. 02.660.07.94,
 
 

Rozenberg Bibliotheek (4)

Thomsonlaan 3
Iedereen, studenten
Gratis toegang met internetverbinding tijdens openingsuren van de bibliotheek
Informaties: T. 02.675.33.79


Maison de quartier du Dries (5)

Dries, 38
Informations: Pascale Duqué,
T. 02.660.71.05, pduque@wb.irisnet.be.
 

Actiris (6)

Rue du Pinson, 127, 
werkzoekenden
Verstrekking van computer stations voorbehouden voor werkzoekenden.
Ma. tot vr. morgen van 8.30 tot 12.30 uur
ma., di. vr.  pm van 13h30 tot 16 uur
Information : T. 02.563.22 91

 

Wanneer alle toestellen die internet gebruiken met mekaar verbonden zijn dan spreken we van een computernetwerk. Dit is handig om te werken, inlichtingen in te winnen, voor communicatie, mededelingen, budgetbeheer, energieverbruik, aankopen … Computernetwerken zijn alomtegenwoordig en we zouden nog moeilijk zonder kunnen.

Deze alomtegenwoordigheid kan toegang geven tot het beste en het slechtste en brengt een aantal vragen met zich mee: 

Hoe kan je de digitale tools ten volle gebruiken (een opleiding volgen, een baan vinden, communiceren, administratieve procedures uitvoeren...) en tegelijkertijd jezelf beschermen (valse informatie, bescherming van de privacy, intimidatie...)? En kan men eigenlijk nog zonder internet leven en toch nog een sociaal leven hebben; kan men zich beschermen tegen nomofobie (overdreven angst zijn gsm niet bij de hand te hebben)?

Als antwoord op deze vragen koos de gemeente voor onderwijs en opleiding. De scholen kunnen rekenen op de hulp van een projectmedewerker "digitale school" (zie ons gemeentelijke infoblaadje van april 2018). De OCR of openbare computerruimte werd opgericht en onlangs in een netwerk ondergebracht. Sommige zijn nog weinig bekend bij het publiek, andere zijn zo succesvol dat ze dringend meer menselijke steun en materiaal moeten krijgen, weer andere richten zich op een specifiek doelpubliek maar hebben geen vaste locatie. 

Document acties