Het Overlegcomité breidt de mondmaskerverplichting uit

Ter herinnering: het dragen van een mondmasker is nu al verplicht in een beperkt aantal situaties, zoals op het openbaar vervoer of bij het uitoefenen van een contactberoep (zoals dat van kapper).

Vanaf nu zaterdag 11 juli is het dragen van een masker ook verplicht:

Deze lijst kan na verloop van tijd aangepast worden, afhankelijk van de epidemiologische situatie van ons land. Het dragen van een masker blijft altijd sterk aanbevolen in andere situaties.

Mensen die de verplichting tot het dragen van een mondmasker in de beschreven omstandigheden niet respecteren, riskeren een strafrechtelijke sanctie zoals voorzien in het Ministerieel Besluit. Het Ministerieel Besluit zal ook de mogelijke sluiting voorzien van zaken die de regels herhaaldelijk overtreden.

Ter herinnering : mondmaskers zijn nooit verplicht voor kinderen jonger dan twaalf. Er zijn bijzondere bepalingen voor mensen die om medische redenen geen masker kunnen dragen.

De autoriteiten herinneren eraan en dringen erop aan dat het masker een aanvullende bescherming is die mensen niet vrijstelt van het toepassen van de zes "gouden regels", namelijk :

  • Pas hygiënemaatregelen toe, zoals het regelmatig wassen van de handen;

  • Stimuleer activiteiten in de buitenlucht;

  • Besteed speciale aandacht aan kwetsbare groepen;

  • Houd zoveel mogelijk een veiligheidsafstand van 1,5m aan;

  • Beperk uw contacten (15 personen per week);

  • Beperk de omvang van uw bijeenkomsten (15 personen).

Deze zes gouden regels blijven de eerste verdedigingslinie tegen het virus.