COVID19 : 18-plussers komen in aanmerking voor vaccinatie

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt de vaccinatie vanaf vrijdag 18 juni u opengesteld voor alle Brusselaars van 18 jaar en ouder. HET UNIDOSIS-VACCIN J&J BESCHIKBAAR op bepaalde data en in bepaalde vaccinatiecentra.

De vaccinatie gebeurt op vrijwillige basis en is gratis voor alle burgers.

Het Brussels Hoofdstedelijke Gewest zal U of schriftelijk, of per sms, of per E-mail uitnodigen voor een vaccinatieprik met alle nodige inlichtingen opdat U een afspraak kan maken hetzij via een afsprakenplatform hetzij via een regionaal callcenter  (02/214.19.19) ?

PERSBERICHT VAN 23/06/2021

Sinds 18 juni 2021 kunnen Brusselaars van 18 jaar of ouder een afspraak maken voor vaccinatie, zelfs zonder uitnodiging.

Door vaccinatie open te stellen voor iedere persoon van 18 jaar of ouder, wenst de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie elke Brusselaar de kans te bieden op bescherming voor het begin van de vakantieperiode.

We moedigen deze personen aan om zich snel in te schrijven, vooral in het kader van een eventuele vakantie die kan blootstellen aan Covid-varianten, zoals de Delta-variant (de Indische variant) waarvan de incidentie toeneemt. Volledige vaccinatie, met twee doses of één enkele dosis indien het om het unidosis-vaccin Johnson & Johnson gaat, is essentieel om volledig beschermd te zijn tegen Covid-19 en de verschillende varianten, alsook de ernstige vormen van Covid-19, zoals Long Covid - eveneens een risico voor jongeren. Je wordt beschouwd als volledig gevaccineerd 14 dagen na de tweede dosis of 14 dagen na de enige dosis wanneer het om een unidosis-vaccin gaat.

Ter herinnering, personen van 16 en 17 jaar kunnen zich inschrijven op de wachtlijst. Daarnaast kunnen inwoners van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest van 65 jaar of ouder zich, sinds 14 juni, zonder afspraak laten vaccineren in een Brussels vaccinnatiecentrum naar keuze.

Geen AstraZeneca meer als eerste dosis

Het AstraZeneca vaccin wordt niet meer voorgesteld aan Brusselaars voor een eerste dosis. Het vaccin wordt wel nog toegediend als tweede dosis in lijn met het vaccinatieschema aangeraden door de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid.

De andere vaccins zijn nog steeds mogelijk voor vaccinatie: de twee RNA-vaccins, Moderna en Pfizer, en het vectorvaccin Johnson & Johnson. Brusselaars kunnen dit laatste vaccin ook kiezen tijdens hun inschrijving via Bru-Vax.

UNIDOSIS VACCIN J&J  - DATA 🏃 Wacht niet!
Het unidosis J&J-vaccin  wordt in deze vaccinatiecentra toegediend:

Vrijdag 25 juni in het vaccinatiecentrum van Pachéco van 17.30 tot 23.00 uur.

Zaterdag 26 juni in het vaccinatiecentrum van Heizel, van 9 tot 17 uur (J&J of Pfizer)

Zondag 27 juni in het vaccinatiecentrum van Heizel, van 9 tot 17 uur (J&J of Pfizer)

U kunt zonder afspraak naar het vaccinatiecentrum komen, maar om wachtrijen te voorkomen, raden wij u aan uw plaats te reserveren via Bru-Vax.
Zonder afspraak moet u ten minste 1 uur voor sluitingstijd in het centrum aanwezig zijn!
Wacht niet!  Voor alle Brusselaars van 18 jaar en ouder. Als u tussen 18 en 41 jaar oud bent, zal u online en/of ter plaatse om uw toestemming worden gevraagd. Meer informatie over vaccinatie vindt u hier: https://coronavirus.brussels


Om aan de vooravond van de vakantie de vaccinatiegraad verder te verhogen en vaccinatie te vergemakkelijken, zal het Johnson & Johnson unidosis-vaccin voorgesteld worden in meerdere vaccinatiecentra en dit voor alle Brusselaars van 18 jaar en ouder. Het wordt ten zeerste aanbevolen om een afspraak te maken via Bru-Vax om zo wachtrijen te vermijden.

Brusselaars jonger dan 41 jaar kunnen hiervan eveneens gebruik maken, indien ze dit wensen. Zij moeten hiervoor  hun geïnformeerde toestemming geven ofwel online, bij het maken van de afspraak, ofwel ter plaatse, de dag van vaccinatie.

Deze acties worden op poten gezet om Brusselaars aan te sporen zich zo snel mogelijk te laten vaccineren.

Wacht niet om het nodige te doen voor je Europese Covid-certificaten

Vanaf 1 juli kunnen personen in het bezit van een van de drie Covid-certificaten makkelijker reizen binnen de Europese Unie: een vaccinatiecertificaat (1 jaar geldig vanaf de datum van vaccinatie en beschikbaar na een elke vaccindosis), een testcertificaat (72 uur geldig na de negatieve test, afhankelijk van het land van bestemming) of een herstelcertificaat (vanaf 11 tot 180 dagen geldig na een positieve test).

Als basisprincipe geldt het vergemakkelijken van vrij verkeer van personen binnen Europa maar het land van bestemming of van transit kan bijkomende maatregelen opleggen. Informeer je daarom tijdig via de website reopen.europa.eu.

Om voor je vertrek een certificaat te bekomen, is het belangrijk om tijdig je vaccinatiegegevens na te kijken via het Brussels Gezondheidsnetwerk en te beschikken over de code van je elektronische identiteitskaart.

Twee gratis PCR-tests tot 30 dagen na het ontvangen van je uitnodiging

Wie nog niet de kans kreeg om volledig gevaccineerd te zijn én kinderen van 6 tot 17 jaar, hebben recht op twee gratis PCR-tests. Als je een uitnodiging voor vaccinatie hebt ontvangen, dan kan je een beroep doen op gratis tests: ofwel binnen de 30 dagen na ontvangst van de uitnodiging, ofwel tot wanneer je je tweede prik krijgt of de eerste en enige prik indien je een unidosis-vaccin krijgt. Wacht dus niet om een afspraak voor vaccinatie te maken!

Je kan een aanvraag voor gratis PCR-test indienen door je te connecteren op de website mijngezondheid.belgie.be. Je vraagt dan een code aan die 10 dagen geldig is en waarmee je je gratis kan laten testen. Deze code dien je te valideren wanneer je je test reserveert op het reservatieplatform voor de testcentra: https://brussels.testcovid.be.

Eens het onderzoeksresultaat beschikbaar is, kan je het terugvinden op het regionaal platform Brussels Gezondheidsnetwerk of het federaal platform mijngezondheid.belgie.be. Wie niet over een rijksregisternummer beschikt, kan het federaal platform mijngezondheid.belgie.be raadplegen door gebruik te maken van de code die zij hiervoor ontvingen.

Heb je hulp nodig?

De gemeente Watermaal-Bosvoorde stelt ter beschikking van haar inwoners een gratis vervoer met taxi of aangepaste taxi MBM (heen en terug).

Wie kan van dit vervoer kunnen genieten  ? Mensen met beperkte mobiliteit die :

  • in Watermaal-Bosvoorde gedomicilieerd zijn en aldaar woonachtig (adres waar de taxi wordt afgehaald = woonadres en terugkeeradres);
  • géén voertuig hebben dat ze zelfstandig kunnen gebruiken;
  • niet vervoerd kunnen worden door een lid van hun naaste omgeving;
  • niet in staat zijn om het openbaar vervoer te gebruiken.

 

Welke zijn de modaliteiten om over een transport te kunnen genieten?

  • U moet voorafgaandelijk een afspraak beleggen met het vaccinatiecentrum van uw keuze via het Gewestelijke callcenter (02/214.19.19) of via het federale platform (https://bruvax.brussels.doctena.be/nl).
  • Om een taxi te reserveren moet U het “Vervoer vaccinatie” callcenter contacteren op : 04/349.45.65 (24u/24, 7d7), call-center operationeel vanaf 15/03/2021. Dit callcenter zal nakijken of U effectief in aanmerking komt voor deze gemeentelijke tussenkomst.
  • Voor administratieve redenen is er tussen de aanvraag om over een taxi te kunnen beschikken en de eigenlijke afspraak tot vaccinatie minimum 48 uur nodig.
  • 800/14.689 voor algemene vragen over immunisatie
  • 02/214.19.19 voor het boeken van regionale afspraken

 

 

Vaccinatiecentra

In principe zullen de burgers het vaccinatiecentrum kiezen, rekening houdend met de beschikbaarheid van vaccins en de geplande opening van vaccinatiecentra.

Momenteel zijn de vaccinatiecentra in Pachéco en Heizel al open.

Vanaf 15 maart zullen nieuwe centra worden geopend in de gemeenten Sint-Pieters-Woluwe, Schaarbeek, Sint-Jans-Molenbeek en Vorst.

Vanaf 22 maart zullen ook die in Ukkel, Sint-Lambrechts-Woluwe en Anderlecht toegankelijk zijn.

Folders met FAQ

Hoe werkt een coronavirus? Hoe werkt een coronavaccin? Welke soorten vaccins zijn er? Wat na de vaccinatie? De antwoorden op al deze en andere vragen staan in volgende folders: