Maux Bleus - Dinsdag 20 februari

  • Wanneer 20-02-2024 van 14:00 tot 20:00
  • Waar Centre Culturel d'Auderghem
  • Website Bezoek externe website
  • Agenda-item aan agenda toevoegen iCal

Maux bleus is een krachtig toneelstuk dat je aan het denken zet over huiselijk geweld en de ervaringen van mishandelde vrouwen.

Het wordt verteld door een groep vrouwen, waarvan de meesten, te maken hebben gehad met huiselijk geweld en psychologische mishandeling. Als woordvoerdsters en overlevende strijders, getuigen ze voor al diegenen die dat niet meer kunnen. Ze vertellen ons over de greep, het geweld, het zwijgen, de ontsnapping en de wedergeboorte.

In België is naar schatting één vrouw op vier slachtoffer van fysiek en/of seksueel geweld in haar relatie. Maux bleus is een antwoord op het feit dat de stemmen van vrouwen die het slachtoffer zijn van geweld onzichtbaar zijn in de publieke sfeer, en geeft hen de kans om het zwijgen te doorbreken en hun eigen stem op het podium te brengen.

“ls het al donker? Ik kan me niet herinneren dat ik een dutje heb gedaan, maar ik heb echt overal pijn. Mijn kaak doet echt pijn. Tegen de tijd dat ik me oriënteer, Zit ik op bed. Op de schouders is mijn pyjama is helemaal gescheurd. Toen drong het tot me door. Ik weet niet waarom, ik zal nooit weten waarom hij schreeuwde en me duwde, een keer en nog een keer... Ik herinner me de pijn, de geuren, het geschreeuw, mijn hart klopte zo hard dat ik er misselijk van werd. Hoe ben ik hier gekomen? Ik sluit mijn ogen, klamp me vast aan de realiteit en doe een stap terug in dit verhaal, mijn verhaal maar ook het verhaal van miljoenen andere vrouwen."

 

  • dinsdag 20 februari 2024 om 14u en 19u;
  • in het Cultureel Centrum van Oudergem, 183 Vorstlaan, 1160 Oudergem;
  • duur: 60 min. gevolgd door een debat;
  • inschrijven is gratis maar reserveren is verplicht via www.oudergem.be/mauxbleus;
  • toneelstuk in het frans.

 

Maux Bleus is een collectieve creatie door de groep "Les chanceuses" van de vzw Solidarité Femmes in samenwerking met het Théâtre des Rues.

Een initiatief van de diensten preventie van de Gemeente Oudergem, Ukkel en Watermaal-Bosvoorde met de Politiezone van Marlow , in het kader van het project om huiselijk geweld tegen te gaan.