25 november ; Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen

DOORBREEK DE STILTE

Geweld tegen vrouwen en meisjes is vandaag één van de meest wijdverbreide, hardnekkige en verwoestende schendingen van de mensenrechten in de wereld. Het is ook nog steeds één van de vormen van geweld die het minst worden gemeld vanwege de straffeloosheid, het stilzwijgen, het stigma en de schaamte die ermee gepaard gaan.

 

Alarmerende cijfers

- Wereldwijd wordt 1 op de 3 vrouwen op een bepaald moment in haar leven geconfronteerd met fysiek en/of seksueel geweld, meestal door een intieme partner.

- Elke dag worden 137 vrouwen vermoord door een familielid.

- Minder dan 40% van de vrouwen die te maken krijgen met geweld zoeken hulp.

- In 2021 zijn er nu toe in België 18 vrouwenmoorden gepleegd.

Gendergerelateerd geweld kan en moet worden voorkomen. De verhalen van de overlevende vrouwen ernstig nemen, is hier een eerste stap. Een alomvattende en inclusieve benadering die de onderliggende oorzaken aanpakt, de sociale normen ombuigt en vrouwen en meisjes mondiger maakt, is dan ook onontbeerlijk.

 

In Watermaal-Bosvoorde worden er verschillende acties gevoerd om deze vorm van geweld te bestrijden (sensibilisering, opleiding, masker 19, feminicidemuur ... zie website). Wij willen solidair zijn en daarom hangen op 25 november de vlaggen halfstok aan het gemeentehuis.

Als u een slachtoffer bent, bel dan T. 0800 30030 - https://www.1712.BE

En vervolgens

De Internationale Dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen luidt ook de start in van 16 dagen activisme dat eindigt op 10 december, de Internationale Dag van de mensenrechten. Er vinden verschillende openbare evenementen plaats en overal ter wereld zullen iconische gebouwen en monumenten oranje kleuren om de mensen eraan te herinneren dat we voor een toekomst zonder geweld gaan.

 

Info: https://www.un.org/en/observances/ending-violence-against-women-day

Kleur de wereld oranje : stop geweld tegen vrouwen nu !