10 oktober : Nacht der Duisternis

  • Wanneer 10-10-2020 van 19:30 tot 23:55
  • Agenda-item aan agenda toevoegen iCal
Waarom een ‘Nacht der Duisternis’?
De ‘Nacht van de Duisternis’ is een campagne om ieder van ons weer het mooie van het nachtelijke landschap te laten ontdekken.
In deze campagne werkt de  vereniging Preventie Lichthinder samen met tientallen gemeenten en verenigingen in Vlaanderen. Op de ‘Nacht van de duisternis’ worden openbare verlichting, monument-en klemtoonverlichting zoveel mogelijk gedoofd, om de nacht weer eens echt de nacht te laten zijn. Er wordt immers te veel en verkeerd verlicht, zowel door overheid, industrie als de bevolking. Dat licht straalt vaak omhoog, in de richting waar geen mens er nut aan heeft, maar wel de nachtelijke natuur wordt verstoord.
Die verstoring is schadelijk voor mensen, dieren en planten! Zo veroorzaakt het bij mensen slaapstoornissen, en een hele reeks gezondheidsproblemen. Tegelijk is het de verstoring schadelijk voor het leven van nachtdieren, en verstoort het de ontwikkeling en groei van heel wat planten.
Naast de schade aan de nachtelijke natuur vormt de lichtverspilling ook een bron van onnodige vervuiling, want voor dit verspilde licht werd ook energie opgewekt… met heel wat vervuiling.
Voor de ‘Nacht van de Duisternis’ slaan gemeenten en verenigingen de handen in elkaar, om de bevolking met deze activiteit opnieuw kennis te laten maken met het nachtelijk landschap. Om ons weer wat affiniteit met de duisternis te bezorgen. Om eens te meer te genieten van de pracht van de nachtelijke hemel. En belangrijk: ook met minder licht kunnen we de nodige en gewenste veiligheid verzekeren!
Info en activiteiten : https://nachtvandeduisternis.be/