[Gezondheid] Conferentie over hormoonontregelende stoffen

  • Wanneer 05-03-2020 van 20:00 tot 22:30
  • Agenda-item aan agenda toevoegen iCal

Het Gezondheidscomité (1 )en de dienst Gezondheid van Watermaal-Bosvoorde nodigen u op het Hooghuis op donderdag 5 maart 2020 om 20 uur uit voor de interactieve conferentie ‘Hormoonontregelende stoffen, de uitdaging van vandaag’, voorgesteld door Dokter Jean Pauluis, specialist milieugezondheid en Marie-Christine Dewolf, hoofd van de Dienst voor Gezondheidsbewaking in de provincie Henegouwen.

Volgens de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) is een hormoonontregelaar een chemische stof die de hormoonhuishouding kan verstoren en schadelijke effecten kan hebben op een individu of zijn nakomelingen.

Met behulp van uw smartphone heeft u gedurende de hele presentatie de mogelijkheid om vragen te stellen. Er worden ook meerkeuzevragen gesteld en de resultaten van het publiek worden weergegeven in de vorm van een histogram.

Deze conferentie, die in het Frans wordt gegeven, is gratis en iedereen is welkom.

Schrijf u nu in per e-mail bij de Gezondheidsdienst gezondheid@wb1170.brussels of door te bellen naar 02.674.74.72.

DE SPREKERS ZULLEN DIEPER INGAAN OP DE UITDAGINGEN DIE DE HORMOONONTREGELAARS MET ZICH MEEBRENGEN:

  • latentie tussen blootstellingen en uitwerkingen;
  • leeftijd op het moment van de blootstelling en gevoeligheidsvenster;
  • lage dosis toxiciteit;
  • transgenerationele epigenetische uitwerkingen;
  • vermoedelijke/bevestigde aanwezigheid van stoffen;
  • effecten van mengsels en cocktaileffecten;

Vervolgens zullen ze de economische kosten, de bronnen van hormoonontregelaars en de maatregelen die genomen kunnen worden om onze blootstelling te beperken, toelichten.

Tot slot zal een interactieve vragenlijst worden voorgesteld aan de deelnemers.

 

(1) Het Gezondheidscomité van Watermaal-Bosvoorde bestaat voornamelijk uit gezondheidswerkers die actief zijn in Watermaal-Bosvoorde, maar ook uit mensen die door hun expertise of betrokkenheid fungeren als een doorgeefluik naar bepaalde delen van de bevolking. Het comité meldt bepaalde problemen op het terrein, geeft advies en stimuleert initiatieven op het gebied van gezondheid.