De gemeenteraad neemt een motie

 BELGISCHE NGO-MEDEWERKER ONTERECHT OPGESLOTEN IN IRAN

Olivier Vandecasteele maakte een korte reis in Iran, waar hij eerder woonde en werkte, toen hij door agenten van de Revolutionaire Garde werd gearresteerd op 24 februari 2022.  

Ze brachten hem eerst naar de beruchte Evin-gevangenis, waar hij slachtoffer werd van foltering en andere mishandeling. Hij werd langdurig in een isoleercel opgesloten, met fel licht 24 uur per dag. In augustus werd hij overgebracht naar een onbekende locatie. Zijn familie vernam dat hij nu ergens in een keldercel zit zonder daglicht of frisse lucht.

DE GEMEENTERAAD NEEMT EEN MOTIE aan om zijn volledige steun te betuigen aan het verzoek om vrijlating van Olivier Vandecasteele.

Motie

PASMUNT 

Volgens de Belgische minister van Justitie is er een rechtstreeks verband tussen Vandecasteeles arrestatie en de veroordeling in België van een Iraanse ex-diplomaat voor een terroristisch misdrijf. Dit voedt de bezorgdheid dat Vandecasteele arbitrair wordt vastgehouden om als pasmunt te worden gebruikt door de Iraanse autoriteiten. 

Amnesty International roept Iran op om Olivier Vandecasteele onmiddellijk vrij te laten. Zolang hij vastzit, moeten de Iraanse autoriteiten kenbaar maken waar hij wordt vastgehouden, zorgen dat hij goed behandeld wordt, dat hij toegang krijgt tot een advocaat van zijn keuze en dat hij regelmatig contact kan hebben met zijn familie en met de Belgische consulaire diensten. 

Kom nu in actie. Eis dat Iran Olivier Vandecasteele onmiddellijk vrijlaat

MEER DOEN?