Vandaag is het 60 jaar geleden dat Congo onafhankelijk werd

Vandaag, op de zestigste verjaardag van de onafhankelijkheid van Congo, is het de gelegenheid om samen een blik te werpen op de gezamenlijke geschiedenis van onze twee landen. Een verjaardag die zich ertoe leent om na te denken over ons koloniaal verleden en welke lessen we eruit kunnen trekken, bijvoorbeeld in de strijd tegen racisme, xenofobie en onverdraagzaamheid, op het vlak van het  beheer van het historisch en cultureel erfgoed, enz.

De gebeurtenissen van de afgelopen weken hebben ons herinnerd aan het belang en de sleutelrol die de openbare ruimte speelt bij het tot stand komen van de gemeenschappelijke waarden van onze samenleving. De openbare ruimte nodigt ons uit om samen na te denken over het verleden en zijn implicaties op het heden.

We willen dat Watermaal-Bosvoorde een gemeente is waar iedereen zich goed voelt. Dit is noodzakelijk om te kunnen samenleven. En samenleven is dierbaar en fundamenteel voor iedereen. Wij zullen dan ook van nabij de initiatieven volgen die voortvloeien uit de debatten die over deze onderwerpen in de parlementen worden gevoerd.

Met dit in het achterhoofd, en in navolging van wat al in andere gemeenten is gedaan, starten wij de contextualisering van een plaat die in 1930 op het gemeentehuis is aangebracht. Het is een eerbetoon aan twee Bosvoordenaars: Martin Asselbergh en Jean Phillipe A. Dewolf. De een stierf in Matadi in 1896, de ander in de streek van Mbandaka in 1903.

We nodigen iedereen ook uit om in een bredere visie mee na te denken over dit thema, om samen ons samenleven te verbeteren. Want dit samenleven ligt ons nauw aan het hart. Als u geïnteresseerd bent in deze fundamentele aanpak, neem dan zeker contact met ons op via mail [e-mailadres nog nader te bepalen].

Tot slot is deze dag ook de gelegenheid om de banden te benadrukken die tussen de gemeenten Watermaal-Bosvoorde en Limete in Kinshasa zijn gesmeed in het kader van een partnerschap dat meer dan tien jaar geleden het daglicht zag. Dit symboliseren we met het hijsen van de vlag van de Democratische Republiek Congo op ons gemeentehuis.