Luchtkwaliteit

De Gemeente brengt de luchtkwaliteit in kaart

De gemeente neemt deel aan het project "Pure Cities" dat tot doel heeft de luchtkwaliteit in Belgische steden in kaart te brengen en te verbeteren.

Eens je weet dat een doorsnee volwassene ongeveer 10 liter lucht per minuut inademt, en tot 100 liter tijdens het sporten, begrijp je waarom het zo belangrijk is om de vervuiling te controleren en de oorsprong ervan te begrijpen. De meest kwetsbare groepen, vooral kinderen, ouderen en mensen met hart- en vaatziekten of ademhalingsproblemen, ondervinden de ernstigste gevolgen. In België veroorzaakt een slechte luchtkwaliteit naar schatting ongeveer 10.000 extra sterfgevallen per jaar, waardoor het na tabak en alcohol de derde grootste doodsoorzaak is.

In de winter veroorzaken de verwarming (inclusief houtkachels en open haarden) en het wegverkeer de sterkste fijnstofvervuiling. De inwoners van Watermaal-Bosvoorde genieten vergeleken met andere gemeenten van een bevoorrechte situatie dankzij het nabijgelegen Zoniënwoud en de relatief lage verkeersdrukte. Onlangs werd er een nieuw instrument geïntroduceerd waarmee iedereen de luchtkwaliteit in de buurt van zijn woning kan controleren.

Het project is gebaseerd op een diagnose van de luchtkwaliteit, waarbij buitensensoren op strategische plaatsen worden geplaatst zoals in de buurt van het gemeentehuis, de Arcaden en de Eland-bruggen en een binnensensor bij de Academie voor Schone Kunsten. Deze sensoren volgen dagelijkse variaties in de belangrijkste vervuilende stoffen, zoals fijnstof (PM10, PM2,5 en PM1) en stikstofdioxide (NO2) in de lucht, evenals concentraties van vluchtige organische stoffen (VOC's) in de binnenlucht.

Deze sensoren maken gebruik van artificiële intelligentie, cloud-technologie en mobiele toepassingen en geven een gedetailleerd beeld van de luchtkwaliteit in de hele gemeente.

Dit initiatief wordt uitgevoerd in samenwerking met Airscan en wordt financieel ondersteund door Belfius.

Sensoren :

  • Arcaden
  • Elanbrug
  • Gemeentehuis