Burgerinterpellaties

Elke persoon die in de gemeente woonachtig is en mag een verzoek tot burgerinterpellatieindienen ten aanzien van het College van Burgemeester en Schepenen.

De burgerinterpellatie moet door minimum 25 personen worden ondertekend..

Zij moet aan het gemeentesecretariaat tenminste 12  vrije dagen vóór de vergadering van de gemeenteraad afgegeven worden. Dit mag gebeuren door brief of e-mail ter attentie van het elektronisch adres van het secretariaat (secretariaat@wb1170.brussels).

Met "12 vrije dagen" wordt bedoeld 12 dagen van vierentwintig uur, de datum van ontvangst van het voorstel en de vergadering van de gemeenteraad is niet inbegrepen in de periode.

De burgerinterpellatie vermeldt duidelijk de volledige bewoording van de vraag die aan het college werd gericht, of de feiten waarover uitleg wordt gevraagd, alsook degegevens van een contactpersoon  (naam, voornaam, woonplaats, e-mail en gsm)en ze moet door elk aanvrager ondertekend worden.
De ontvangst van de burgerinterpellatie wordt vermeld in een register dat speciaal hiertoe wordt bijgehouden op het gemeentesecretariaat.
De burgerinterpellaties worden in chronologische volgorde van ontvangst gerangschikt en genummerd.

 

Om ontvankelijk te zijn, moet de interpellatie :

1° in het Frans of Nederlands opgesteld zijn;

2° betrekking hebben op :

een onderwerp van gemeentelijk belan;

een onderwerp dat onder de beslissingsbevoegheid van het college of van de gemeenteraad valt;

een onderwerp dat onder de adviesbevoegheid van het college of van de gemeenteraad valt, voor zover het voorwerp van deze bevoegheid het gemeentelijke grondgebied betreft;

3° algemene draagwijdte hebben;

4° overeenkomstig het Europees verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden zijn;

5° geen betrekking hebben op een persoonlijke kwestie;

6° niet van racistische, xenofobe of discriminerende aard zijn;

7° geen verzoek om statistische informatie zijn;

8° geen verzoek om documentatie zijn;

9° niet uitsluitend bedoeld zijn om juridisch advies in te winnen;

10° geen betrekking hebben op een aangelegenheid die behandeld wordt tijdens zittingen achter gesloten deuren;

11° niet reeds voorkomen op de agenda van de raad;

12° niet het voorwerp uitmaken van een gelijkaardig verzoek in de loop van de laatste zes maanden;

13° niet ingediend worden binnen een periode van zes maanden vóór de gemeenteraadsverkiezingen;

 

Het college beslist over de ontvankelijkheid van de interpellatie. Het college kan beslissen om de interpellatie door te verwijzen naar de gemeenteraad of een burgerbemiddeling te organiseren zoals beschreven aan punt 5.2.

In geval van onontvankelijkheid van de interpellatie, wordt de beslissing van onontvankelijkheid met bijzondere redenen omkleed tijdens de zitting van de gemeenteraad.

De voorzitter zet op de agenda van de volgende gemeenteraadszitting de geldig ingediende en ontvankelijk verklaarde burgerinterpellaties in chronologische volgorde van ontvangst, met dien verstande dat maximum drie burgerinterpellaties mogen worden ingeschreven op de agenda van eenzelfde vergadering, tenminste 7 volle dagen voor de gemeenteraadszitting

De uiteenzetting van de burgerinterpellatie vindt plaats in het begin van de zitting.  De voorzitter verzoekt de aanvrager om de burgerinterpellatie voor te lezen die aan het college is gericht. Hij beschikt hiervoor over 5 minuten.  De burgemeester of het lid van het schepencollege bevoegd voor dit punt - of zijn vervanger antwoordt meteen op de burgerinterpellatie binnen de 5 minuten.  De aanvrager mag gedurende maximum twee minuten reageren op het gegeven antwoord.  Een spreektijd van 3 minuten is voorzien voor de groepshoofden of hun vertegenwoordiger als zij het woord willen nemen.  Het lid van het college mag de uitwisseling afsluiten.

De bepalingen van de gemeentewet en het huishoudelijk reglement van de Gemeenteraad betreffende het houden van en toezicht op de vergaderingen, zijn van toepassing.