18.03.2025 - Motie anti-fascism
De Gemeenteraad van Watermaal-Bosvoorde,
Gelet op de Europese en internationale verplichtingen die België is aangegaan om de fundamentele rechten van personen, in het bijzonder de meest kwetsbare, te eerbiedigen: Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens, Handvest van de grondrechten van de Europese Unie ;
Gelet op de wet van 30 juli 1981 tot bestrijding van bepaalde door racisme en vreemdelingenhaat ingegeven daden;
Gelet op de wet van 10 mei 2007 ter bestrijding van bepaalde vormen van discriminatie;
Gelet op de wet van 23 maart 1995 tot repressie van het ontkennen, minimaliseren, rechtvaardigen of goedkeuren van de genocide gepleegd door het Duitse nationaal-socialistische regime tijdens de Tweede Wereldoorlog;
Overwegend dat de opkomst van extreem-rechts in de wereld, in Europa en in België een feit is dat we niet kunnen ontkennen;
Overwegend dat historisch gezien de acties van extreem-rechtse bewegingen en hun beleid catastrofale gevolgen hebben gehad op het leven van miljoenen mensen en dat het dringend en essentieel is om elke poging tot herstructurering en ontwikkeling van extreem-rechts te voorkomen;
Overwegende dat Watermaal-Bosvoorde een stad is en moet blijven waar samenleven een realiteit is. Een stad waar geen plaats is voor racisme, antisemitisme, islamofobie, vreemdelingenhaat en fascisme. Een gemeenschap waar iedereen bijdraagt, ongeacht huidskleur, afkomst, geslacht of religie;
Gezien het voorstel van de “8 mei-coalitie” om de Brusselse gemeenten een gemeenschappelijk instrument te geven waarmee ze concreet kunnen optreden tegen de gevaren van extreem-rechts in Brussel;
Besluit
Artikel 1: Watermaal-Bosvoorde uit te roepen tot antifascistische gemeente.
Artikel 2: met alle wettelijke middelen de verspreiding van uitlatingen die aanzetten tot haat, racisme, antisemitisme, seksisme, islamofobie, discriminatie op grond van seksuele geaardheid of geslacht, sociale afkomst, openlijk fascistische en xenofobe uitlatingen, op het grondgebied van Watermaal-Bosvoorde te verhinderen.
Artikel 3: in alle communicatie het principe van het “media cordon sanitaire” toe te passen, door extreem-rechts, haar uitlatingen of haar vertegenwoordigers niet het woord te geven of enige ruimte te geven voor media-uitingen.
Artikel 4: de bevoegde diensten ertoe te verbinden rekening te houden met alle signalen van aanzetting tot haat, racisme, antisemitisme, seksisme, islamofobie, discriminatie in verband met seksuele geaardheid, geslacht, sociale afkomst, openlijk fascistisch en xenofoob, en met inachtneming van het nationaal, gewestelijk en gemeentelijk wettelijk kader alle mogelijke administratieve en gerechtelijke procedures in te leiden om de verspreiding van deze uitlatingen op het grondgebied van Watermaal-Bosvoorde te verhinderen.
Artikel 5: een geprivilegieerd communicatiekanaal op te richten zodat de leden van de “8 mei coalitie” en de burgermaatschappij de gemeentelijke overheden op de hoogte kunnen brengen van de organisatie en het houden van elke manifestatie die kan aanzetten tot haat, racisme, antisemitisme, seksisme, islamofobie, discriminatie in verband met seksuele geaardheid, geslacht, sociale afkomst, openlijk fascistisch en xenofoob, op het grondgebied van Watermaal-Bosvoorde.
Artikel 6: zich verbinden tot het verbieden van het soort evenementen beschreven in artikel 5 door middel van een gemotiveerd besluit van de burgemeester.
Artikel 7: initiatieven in het kader van de herdenkingsplicht van het verzet tegen nazi-Duitsland, het fascisme en extreem-rechts te ondersteunen en te bevorderen, in het bijzonder door op te roepen om van 8 mei opnieuw een feestdag te maken.
Artikel 8: jongeren erbij betrekken door hen bewust te maken van de gevaren van extreem-rechts en de migratiegeschiedenis om het samenleven te bevorderen, door middel van burgeracties in scholen waar de gemeente de organiserende instantie is, in samenwerking met de verenigingen die lid zijn van de “8 mei-coalitie”.
Artikel 9: de opleidingsinstanties te wijzen op het essentiële karakter - in de opleiding van het overheidspersoneel - om deze functies in alle omstandigheden op een eerlijke en egalitaire manier uit te oefenen ten opzichte van alle burgers, zonder discriminatie op grond van afkomst, geslacht, klasse, verblijfsstatus, enz. Extreemrechts denken heeft geen plaats in onze samenleving, en nog minder binnen de overheidsdiensten. Bovendien moet het gemeentepersoneel ook op dit vlak permanent worden bijgeschoold.
De Raad keurt de motie goed.
28 stemmers : 16 positieve stemmen, 12 onthoudingen.
Onthoudingen : David Leisterh, Hang Nguyen, Victor Wiard, Jean-François de Le Hoye, Charlotte Collet, Cécile Van Hecke, Gabriel Persoons, Denis Philippe, Roxane de Giey, Estelle Maekelbergh, Lionel Touwaide, Louis Wuestenberghs.