Wilde dieren
Algemene voorschriften - Verbod op het voeren van wilde dieren
Voedselresten voeren aan wilde dieren vinden we allemaal vanzelfsprekend. Maar die kilo's voedsel die elke dag worden binnengebracht, zomer en winter, hebben een impact op de dieren en hun omgeving.
Die kunstmatige toevoer komt vooral ten goede aan opportunistische soorten (stadsduiven, ratten, zwarte kraaien, zwerfkatten, parkieten, vossen, Egyptische ganzen, etc.), ten koste van andere, meer kwetsbare soorten. Het voeren van deze soorten zal hun populatie doen toenemen en het ecologisch evenwicht verstoren.
Bovendien is het aangeboden voedsel niet noodzakelijk geschikt voor de dieren.
Brood is bijvoorbeeld vaak nat en niet ideaal voor vogels: het zwelt op in hun maag en kan spijsverteringsproblemen veroorzaken.
En de kilo's voedsel die 'verloren' gaan in het water kunnen het ecologisch evenwicht van een vijver verstoren en de werking ervan destabiliseren.
Bij heel warm weer kan het water zelfs giftig en dodelijk worden voor de meeste dieren die erin leven. Het duurt dan maanden om het ecologisch evenwicht van de vijver te herstellen.
Regionale en gemeentelijke verordeningen verbieden het voederen van wilde dieren in openbare ruimten en plaatsen (inclusief parken en groene ruimten), met bepaalde uitzonderingen, met name in tijden van vorst. Kleine vogels in tuinen mogen tussen 1 november en 1 april gevoerd worden: geef ze geschikt zaad.
Katten zwerven door mijn buurt. Wat te doen?
Sinds 1998 treedt de Gemeente op tegen zwerfkatten. Als je een zwerfkat ziet, neem dan contact op met de dienst leefmilieu. Het dier zal dan gevangen en gesteriliseerd worden, en weer vrijgelaten waar het thuishoort. Dit houdt een redelijk aantal van deze katten in de buurt.
Info: leefmilieu@wb1170.brussels - 02.674.74.34
Vossen in opmars?
Vossen, een beschermde diersoort, komen steeds vaker voor in steden, ook in onze gemeente. Dit komt omdat ze gemakkelijk voedsel kunnen vinden. Ze snuffelen in zakken compost en afval en onderzoeken kippenhokken .... Maar vossen zijn lang niet de enigen die verantwoordelijk zijn voor deze plundering; honden, katten, steenmarters en raafachtigen hebben er ook een dagtaak aan.
Om overlast te voorkomen, laat je geen voedsel rondslingeren in je tuin en gebruik je de afvalbak voor etensresten en restafval. Het gebruik ervan is verplicht. Zwarte (80L of 50L) en oranje (30L) afvalbakken worden gratis uitgedeeld op vrijdagochtend van 8u tot 10 u op Andrée Payfa-Fosséprezplein 13.
Info: netheid@wb1170.brussels - 02.674.74.36
Als je een zieke vos vindt die hulp nodig heeft, bel dan de brandweer (112). Zij zullen hem naar een gespecialiseerd centrum brengen. Maar vergeet niet dat dit wilde dieren zijn, die in staat zijn om te leven zonder de aanwezigheid van de mens! Gezien het grote aantal vossen in jet Brusselse Gewest, komt vossenschurft steeds vaker voor. De ziekte kan niet worden overgedragen op mensen omdat de parasieten die de ziekte overbrengen anders zijn. Vermijd echter om het dier aan te raken, te benaderen of te voederen!
Codeer je waarnemingen! Een leuke, leerzame en nuttige activiteit!
Heb je een bepaald zoogdier, vogel, insect of plant gezien?
De natuur verandert voortdurend en daarom moedigen we je aan om je waarnemingen te coderen: codeer je waarnemingen (website)
Het coderen is snel en eenvoudig en je kunt ook de smartphone-applicaties gebruiken. Dankzij de ingebouwde GPS in je smartphone wordt de locatie van je waarneming automatisch geregistreerd. Met deze applicaties kun je ook foto's toevoegen aan je waarnemingen.