Palliatieve zorg?

In België wordt palliatieve zorg nog te vaak geassocieerd met het levenseinde. Dit taboe verhindert dat veel mensen ondersteuning op maat krijgen.

Elk jaar zouden meer dan 100.000 mensen in België baat kunnen hebben bij een palliatieve benadering. Velen hebben hier echter geen toegang toe of doen dit te laat, voornamelijk door een gebrek aan informatie. Palliatieve zorg wordt vaak gezien als terminale zorg, voor mensen met kanker of voor ouderen in hun laatste levensdagen. Het is tijd om deze perceptie te veranderen.

Wat is palliatieve zorg?
Palliatieve zorg is een multidisciplinaire aanpak gericht op het verbeteren van de kwaliteit van leven van patiënten met een ongeneeslijke ziekte en hun naasten. Het is veel meer dan zorg, aangezien het alle zorg en behandeling omvat die bedoeld zijn om het fysieke, psychologische, sociale en spirituele welzijn van patiënten te verbeteren, door middel van een multidisciplinaire en gepersonaliseerde aanpak om hen te helpen zo actief mogelijk te leven tot het einde. Palliatieve zorg biedt ook ondersteuning aan naasten tijdens de verschillende stadia van de ziekte en in het rouwproces.

Wie heeft er recht op?
Iedereen die lijdt aan een ernstige en progressieve ziekte die niet te genezen is, ongeacht leeftijd, ziekte, woonplaats of levensverwachting, heeft desgewenst recht op een palliatieve benadering door het gebruikelijke zorgteam. Als de behoeften van de patiënt complexer worden, zal het team worden bijgestaan door een gespecialiseerd team voor palliatieve zorg.

Een paar dagen voor de Werelddag van de Palliatieve Zorg, zaterdag 12 oktober 2024, bundelen de palliatieve zorgplatforms en hun federatie hun krachten in een informatie- en bewustwordingscampagne met als doel de manier waarop we naar palliatieve zorg kijken te veranderen.

“Palliatieve zorg verbetert de levenskwaliteit van patiënten en hun familie, vooral als het in een vroeg stadium wordt overwogen.”

Voor meer informatie