Elke vrijdag een burgermarkt!

Elke vrijdag van 15 u tot 19 u is het burgermarkt in de Aartshertogelijk. 

Een derde markt in Watermaal-Bosvoorde!

Sinds vrijdag 17 september wordt er elke vrijdag van 15 u tot 19 u een markt gehouden in de Aartshertogenwijk . Het gaat om een voorbeeldig burgerinitiatief, gesteund door de gemeente, de verenigingen en de winkeliers, dat tegemoet komt aan de behoeften van de inwoners van de wijk.

In 2018 nam Watermaal-Bosvoorde deel aan Vilco (of Collaboratieve Stad), een participatief proces dat bewoners, lokale overheden en gemeenteambtenaren samenbrengt. Het idee: ervaringen uitwisselen, ontdekken hoe een bestuursdienst werkt en samen een evenement opzetten. Het werd al snel duidelijk dat er in Watermaal-Bosvoorde een markt ontbreekt die voor iedereen toegankelijk en divers is. Sommige inwoners vinden het bestaande aanbod immers te duur en onaantrekkelijk omdat zij er de producten die zij nodig hebben niet kunnen vinden.

De opening van deze markt vond plaats op 17 september. De markt wordt gehouden op het Jules Messineplein (voorheen het Jeu de Balle plein), elke vrijdag van 15 tot 19 uur. De originaliteit ligt zowel in de diversiteit van de aangeboden producten als in de werking ervan, aangezien deze gezamenlijk zal worden beheerd door een groep inwoners en de gemeente.

"De filosofie van het project is banden te smeden en de bewoners de gelegenheid bieden om elkaar te leren kennen via verschillende activiteiten die tijdens de markt zullen plaatsvinden", legt het collectief van bewoners uit. "Zo zal een speciale ruimte verenigingen of inwoners de mogelijkheid bieden om ambachtelijke producten of levensmiddelen tentoon te stellen of te verkopen."

Het is de eerste keer dat een groep burgers in samenwerking met de gemeente een grootschalig project opzet. "De inzet is hoog en we zijn nog steeds op zoek naar gemotiveerde mensen om ons te steunen. Dit avontuur heeft drie jaar geduurd, we hebben er veel uit geleerd en we zijn dankbaar voor de vlotte communicatie met het gemeentebestuur. Alles kan als iedereen luistert naar de behoeften van de ander."

Een mooi project dat gezelligheid, het delen en samenleven combineert!

Op 30 september 2022, ter gelegenheid van haar eerste verjaardag, verhuist de markt naar het Joseph Wautersplein (voor de Fer à Cheval).
Elke vrijdag van 13.30 u tot 20 uur wordt er een omleidingsschema opgesteld vanaf de Fregatvogelsquare via Bosduiflaan, Kwartellaan, Berensheide naar Aartshertogensquare. En omgekeerd. Het gedeelte tussen Aartshertogensquare en Petuniastraat is enkel toegankelijk voor plaatselijk verkeer.

Omleidingsplan