Wat is er met de mussen gebeurd?

In het Brussels Gewest is de populatie huismussen in 25 jaar tijd met 95% gedaald! Een echte hecatombe waarschijnlijk door het gebrek aan nestplaatsen en voedselbronnen maar ook door de stedelijke vervuiling. Om de biodiversiteit in de stad te behouden en onze mussen te helpen om terug te keren naar hun stedelijke leefomgeving, hebben inwoners in Watermaal-Bosvoorde onlangs een groep opgericht.

Je ziet de huismus hoe langer hoe minder in onze straten en op onze pleintjes. Als we ze weer willen horen tjilpen, moeten we ons inzetten voor hun terugkeer. Hoe kunnen we dat doen? Door onkruid te laten groeien op bepaalde plaatsen, vooral als het gaat om zaaddragende gewassen want de mus is een zaadeter. Maar ook door het planten van hagen en struiken waar de mussen insecten vinden tijdens het broedseizoen. Tot slot moeten we nadenken over hun habitat. Als we onze huizen renoveren, zouden we nestkastjes kunnen integreren in de gevel, of in de kroonlijst, of in het dak. De gemeente heeft er onlangs een aantal op haar gemeentegebouwen geplaatst.

Kom bij de groep Moineaux1170 !

Ben je geïnteresseerd? In Watermaal-Bosvoorde is zojuist een groep eco-burgers opgericht die zich inzetten voor de terugkeer van de mussen naar hun stadshabitat! Wil je ook iets ondernemen? Wat je kan doen :

Sluit je aan bij de groep en beslis over de te ondernemen acties (nestkastjes plaatsen, helpen bij de vogelvoederplaatsen, de bevolking attent maken voor het probleem …) ; 

en/of geef toestemming aan de gemeente om een nestkastje voor mussen op een van je huisgevels te komen plaatsen.

 

Dit initiatief kwam tot stand door de samenwerking tussen de groep Moineaux1170 en de Ornithologische Commissie van de gemeente Watermaal-Bosvoorde. Er bestaan al gelijkaardige groepen in andere Brusselse gemeenten.

Info : moineaux1170@gmail.com, Facebookpagina Moineaux1170.